Cum videzi corect fructele şi legumele?

Păstrarea fructelor și legumelor nu mai este o provocare de când există pungi pentru vidat, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijată. Există anumiți pași ce trebuie respectați pentru a vă asigura că toate proprietățile fructelor și legumelor rămân întocmai precum în stare proaspătă. Vidarea și înghețarea lor aduc și o mulțime de beneficii.

Comparativ cu conservarea în borcane, ca și aspect pozitiv ar fi faptul că necesită mai puțin timp și ocupă un spațiu mai mic de depozitare, pe de altă parte spre deosebire de conserve, aceste fructe și legume congelate ar trebui să fie consumate în maxim 12 zile.

Însă simpla înghețare nu este de ajuns, ele trebuie să fie special pregătite și ulterior vidate, prezența aerului poate duce la multiplicarea bacteriilor și producerea de mucegai. Iată care sunt pașii pentru pregătirea legumelor și fructelor:

Pregătirea legumelor și fructelor pentru vidare

Fructele și legumele mai mari trebuie să fie curățate de coajă și apoi tăiate în bucăți mai mici, pe când cele mici pot fi lăsate întregi. Apoi le spălați cu mare atenție, orice urmă de murdărie poate duce la dezvoltarea bacteriilor anaerobe.

Pentru a opri procesul de coacere sau pentru a evita ca legumele să elibereze în pachet gaze ce duc la alterarea lor, este ideal ca legumele să fie ușor blansate pentru 1-4 minute în apă fierbinte cu sare și apoi trecute rapid prin apă rece.

Temperatura înaltă va distruge orice bacterie de pe suprafața legumelor, iar acestea își vor păstra mai mult timp rigiditatea naturală. Înainte de a le pune în pungi de vidare ideal este să le scurgeti de apă și chiar să le uscați cu prosoape de hârtie. Legumele și fructele pot fi porționate și apoi congelate.

Dacă v-ați propus să păstrați legumele și fructele congelate pentru un timp îndelungat, 3-4 luni, puteți folosi metoda congelării rapide. Este o metodă ce permite păstrarea intactă a formei, texturii, dar și a sucurilor și aromei din interior sub formă de cristale.

Nu este o metodă simplă, ci mai degrabă o metodă folosită în laboratoare, dar înarmați cu atenție și răbdare puteți reuși și acasă. Legumele și fructele gata preparate le puteți întinde într-un singur strat pe o tavă, având grijă ca bucățile de legume sau fructe să nu fie alipite unele de celelalte.

Le introduceți în congelator cu atenție. Ideal ar fi ca peste legume și fructe să puneți și un strat de gheață. Veți observa că fiecare fruct sau legumă va avea cristale de gheață pe suprafață, iar calitatea o puteți testa prin simpla încălzire la cuptorul cu microunde. Aroma și culoare vor fi fresh, ca și în stare naturală.

Sunt câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a fi siguri că întregul proces va fi o reușită.

  • Alegeți punga pentru vidat potrivită pentru aparatul de vidat.
  • Nu umpleți punga în exces, asigurați-vă că lăsați suficient spațiu pentru vidarea propriu-zisă. Cu cât veți lasă mai mult spațiu, cu atât veți avea posibilitatea de a refolosi punga.
  • Asigurați-vă că legumele și fructele sunt complet uscate și curate.
  • Lăsați tot aerul să iasă din pungă și asigurați-vă că nu există riduri pe pachetul vidat, aceste riduri indică prezența aerului.
  • Întotdeauna consumați pachetele în ordinea în care le-ați vidat și depozitat, dar dacă observați că legumele sau fructele și-au schimbat drastic culoarea sau textura, evitați să le consumați.

Vă invităm să consultați oferta noastră de produse necesare procesului de vidare pe www.pungi-consumabile.ro.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.
error: Alerta: Continut protejat!!