16 Trucuri Pentru a Deveni un Maestru al Gătitului Sous-Vide

Cuvântul Sous-Vide te duce cu gândul la o tehnică elaborată de a prepara mâncarea, ale cărei taine pot fi deprinse numai după lungi ani de studiu. Adevărul este că odată învățate noțiunile de bază, întregul proces este destul de simplu.

Evident, pentru a depăși statutul de începător trebuie să experimentezi cu diverse alimente și temperaturi. De asemenea, trebuie să ții cont de anumite reguli dacă dorești să îți îmbunătățești abilitățile de chef.

Cum să pregătești corect friptura în Sous-Vide

Să fierbi carnea într-o pungă specială este un pic ieșit din tiparele obișnuite. Această metodă mai puțin convențională permite păstrarea aromei și previne accidentele culinare din categoria „scrum la exterior și crud în interior”.

Mușchiul de vită este suculent, pulpa de miel se topește în gură și pieptul de curcan este delicios, atât timp cât:

  • adaugi un pic de ulei în punga pentru vidat, astfel încât carnea să își păstreze forma naturală
  • sari mâncarea în cantitatea corectă; saramura acționează asupra țesuturilor musculare tari, frăgezindu-le; mai mult, iodul previne diminuarea volumului de lichid
  • gătești separat pieptul și pulpele de pui, rață sau gâscă
  • scufunzi feliile carne fiartă în apă rece înainte de a le introduce în congelator
  • alegi cu grijă plantele aromatice și condimentele; unele dintre acestea au un gust foarte puternic care îl poate acoperi pe cel al fripturii dacă sunt lăsate prea mult timp în pungă; ceapa, usturoiul sau cimbrul influențează aroma mâncării, prin urmare îți recomandăm să utilizezi varianta lor uscată
  • rumenești puțin feliile de vită, porc sau vânat înainte de a le introduce în mașina de gătit în Sous-Vide
  • te asiguri că punga pentru vid este în permanență acoperită cu apă

Cum să prepari peștele și fructele de mare ca la carte

Carnea de pește reprezintă o provocare chiar și pentru bucătarii și gospodinele cu experiență. Un moment de neatenție și fileul de somon primește o textură cauciucată, greu de tăiat și mestecat.

De regulă, fructele de mare se pregătesc chiar înainte de a fi servite. Mesenii care așteaptă nerăbdători platoul cu sepii și dorința ta de a prepara totul cât mai repede pot fi surse de stres.

Când lucrezi sub presiune, greșelile sunt inevitabile. Folosind metoda Sous-Vide, numărul și frecvența acestora scade. Într-o baie de apă nu distrugi peștele prin supra-gătire, iar caracatița are timp suficient să devină un deliciu pentru papilele gustative.

Îți vei uimi invitații dacă:

  • înlături pielița peștelui după ce acesta a fiert
  • apelezi la metoda „searing” (frigere) în cazul feliilor de pește mult prea delicate pentru a fi prăjite în tigaie; acest procedeu se aplică după și nu înainte de fierbere
  • adaugi cu moderație oțet sau orice alt lichid în punga embosată
  • utilizezi șervețele din hârtie pentru a usca bucățile de pește după ce le-ai scos din pungile Sous-Vide; în acest fel, carnea friptă pe grătar va avea un aspect mult mai apetisant

Cum să gătești legume crocante în Sous-Vide

Inserate în pungi pentru vidat și apoi într-o mașină de gătit Sous-Vide, legumele își păstrează culoarea, forma și gustul unic. Astfel, este prevenită fărâmițarea și transformarea lor într-un piure inestetic.

Pentru a obține rezultate de invidiat trebuie să:

  • fierbi cartofii, morcovii, sfecla sau broccoli timp îndelungat
  • sigilezi foarte bine punga; între pereții acesteia și mâncare nu trebuie să existe bule de aer; această situație determină fierberea neuniformă a preparatului

Cum să-ți răsfeți invitații cu deserturi în stil Sous-Vide

Fructele pot fi gătite și comprimate asemeni legumelor, conservându-și forma naturală, aroma și culoarea. Baia de apă este replica perfectă a metodei „bain-marine”, utilizată pentru a prepara prăjituri cu cremă.

Acum, perele fierte în vin sau smochinele acoperite cu miere au șanse mari să devină atracția principală a unui prânz copios.

Dulciurile tale vor fi de cinci stele dacă:

  • fixezi temperatura corect, astfel încât ciocolata să își păstreze textura catifelată și satinată
  • fierbi lapte condensat în baia de apă la o temperatură egală cu 85°C pentru a obține cel mai delicios „dulce de leche” sau „dulceață de lapte” cum ne place nouă să îl numim
  • toate ingredientele sunt proaspete și de calitate superioară

Sous-Vide este o metodă de preparare a mâncării care pot fi învățată și stăpânită cu ușurință. Ai nevoie de pungi pentru vidat, un aparat pentru sigilarea acestora și o mașină de gătit dezvoltată special pentru această tehnică culinară.

Te invităm să vizitezi magazinul nostru online și să descoperi întreaga gamă de produse destinate procedeului Sous-Vide.

error: Alerta: Continut protejat!!